Kontakt:
Nathalie-edstrom@hotmail.com

RSS 2.0

Mat


Date: 2013-06-10 / Time: 22:56:19
Kategori: Matlagning / 6 Kommentarer

En tjeja bad mig skriva om hur jag lägger upp budgeten för mat varje månad och vad som är bra att inhandla.
So here we go!
 
Jag har alltid en budget på högst 2000 kr till mat varje månad. Då lagar jag mat i princip varje dag mån-tors och äter på kvällen och har matlåda till dagen efter. Jag brukar börja månaden med att storhandla för ca 800 kr och då köper jag in allt kött som behövs och ser till så jag har potatis, pasta, ris etc hemma. Sallad och andra "färska" produkter är sådant man får köpa lite av varje vecka men det åker ju självklart med vid den första storhandlingen också. Men för ca 800 kr har jag alla basgrejer hemma för att laga mat och jag brukar köpa:
 
- Nötfärs
- Kycklingfilé
- Laxfilé
- Lövbiff
- Pepparbiff
- Fläskfilé

Det varierar lite grann men oftast allt detta. Jag delar upp det mesta i olika fryspåsar så man kan tillaga det vid olika tillfällen. Onödigt att frysa in 900 g kycklingfilé och behöva tillaga allt när jag väl tinar det..
 
Ris, bulgur och pasta har jag massvis av hemma så det köper jag sällan. Varor som man bara använder lite grann av ibland och som är bra att ha hemma i skåpen är:
 
- olivolja
- Vitvins och rödvinsvinäger
- Soja
- Kalvfond
 
Har du detta i skåpet kan du lätt bara slänga ihop en skysås, vinegrette etc  :)
 

Så utöver detta veckohandlar jag för ca 300 kr i början av veckan så jag klarar mig resten av veckan. Det är bra att ha en idé i huvudet av vad du ska laga för mat, till exempel göra en matsedel som jag gjorde denna vecka! Då vet man exakt vad för tillbehör man behöver inhandla utöver köttet, kolhydraterna och basvarorna.
 
Bra ingredienser som funkar till många maträtter:
- Creme Fraiche
- Matlagningsgrädde
-Turkisk yoghurt
- Kött/fisk/hönsbuljong
- Tomatpuré
- vitlök
- Sallad, körsbärstomater, gurka, rödlök, gullök, majs, fetaost, broccoli, morötter.
 
Här kan vi ta den turkiska yoghurten som exempel. Du kan röra ihop en tsatiski med vitlöken och gurkan, en fetaostsås med vitlöken och fetaosten, en dip till morötterna eller som en vanlig yoghurt till frukt!
 
Om det ekar tomt i skåpen och du har en kycklingiflé i frysen kan du tex fylla den med fetaost, steka den och göra en skysås av stekspadet, soja , buljong och vatten. Koka lite ris eller potatis eller gör det mer nyttigt med kokt broccoli, kronärtskocka eller bara en fräsch sallad.  Det gäller bara att använda fantasin :) det behöver inte bara vara tråkig torr husmanskost .. ;)
 
SÅ ALLTSÅ.
1. Storhandla kött, kolhydrater och basvaror i början av månaden så det räcker hela månaden.
2. Planera veckans mat och Veckohandla FÄRSKA varor.
3. Småhandla inte, kolla vad du har i skåpen och använd fantasin av det du har!
 
Detta är min veckas matsedel och allt kött och alla kolhydrater hade jag hemma. Jag inhandlade alltså de FÄRSKA varorna som turkisk yoghurt, sallad, dill, halloumi etc. Är ni med mig?!
 
Googla recept! In på arla och ica. Om jag har lövbiff i frysen brukar jag börja skriva " Lövbiff med.." så kommer det alltid upp massa bra förslag! Och bara för maten är god betyder det inte att den är onyttig :) försök att göra dina såser själv och skippa färdigköpt. Planering är det bästa, för det tar inte SÅ lång tid då. Vill du att det ska gå snabbt men vara någorlunda nyttigt? ja släng då in kycklingfilé och sötpotatis i ugnen med lite broccoli, pressa citron och blanda över turkisk yoghurt med vitlök i. Allt sköter sig i ugnen och är klart på ca 30 min ju!
 
Hoppas detta inlägg uppskattades :))
 
Här är lite inspirerade matbilder made by me..
 
 
 
 
 
 


Kommentarer
Postat av: nathalie

tack för inlägget!
bor hemma över sommaren, men sparar inlägget tills jag börjar plugga och behöver laga mat själv igen ;)

2013-06-10 @ 23:19:02
Postat av: Josefine

Superbra inlägg, tack! Har alltid så svårt att komma på vad jag ska laga och kan inte alls improvisera och slänga i vad jag har hemma men det är väl bara att öva ;)

2013-06-10 @ 23:32:50
Postat av: Josefine

Superbra inlägg, tack! Har alltid så svårt att komma på vad jag ska laga och kan inte alls improvisera och slänga i vad jag har hemma men det är väl bara att öva ;)

2013-06-10 @ 23:33:02
Postat av: Josefine

Superbra inlägg, tack! Har alltid så svårt att komma på vad jag ska laga och kan inte alls improvisera och slänga i vad jag har hemma men det är väl bara att öva ;)

2013-06-10 @ 23:33:05
Postat av: Emma Wahlström

Åh vilka bra tips! Du inspirerar så mycket vad gäller matlagning och så:) kram

2013-06-11 @ 10:25:16
URL: http://Emmawahlstromfoto.blogspot.com
Postat av: Elin

Bra inlägg med bra tips! Men jag undrar ju såklart; varför har du inte med fre-sön??

Svar: hehe tänkte att den frågan skulle komma ;) nästan varje helg äter jag någonting ute, eller grillar ihop med kompisarna och söndagarna blir de alltid mat hos mammi och pappi :) blir svårare att planera helgerna för man alltid är iväg på olika grejer..
Nathalie

2013-06-12 @ 11:14:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback